četvrtak, 24. rujna 2009.

Nautika je užitak za bogate

Za nautički turizam u Hrvatskoj čini se nema nikakve krize ni recesije. Tako barem tvrdi Vojmir Ragužin, direktor marine "Punat", koji je oduševljen ovogodišnjim financijskim rezultatima. Rast prihoda u odnosu na prošlu godinu veći je za 10-ak posto, ali još više raduje podatak kako je malih plovila do 12 metara u marini sve manje, a zemjenjuju ih sve veće i skuplje jahte.
To je dokaz kako je sve manje moreplovaca i zaljubljenika u more koji plove iz uživanja i hobija, a sve više onih koji na krstarenja odlaze jednostavno zato što imaju dovoljno novaca i žele si priuštiti nešto posebno. Nautika je čini se svakim danom sve više "sport" za bogate.
Inače, marina "Punat" već je tri puta proglašena najboljom hrvatskom marinom, a dio razloga leži i u visokim standardima brige za okoliš, pa se tako u ovoj marini mogu pohvaliti da se od njih niti jedna kap onečišćenih oborinskih ili otpadnih voda ne slijeva u more, a uskoro slijede i brojna nova ulaganja na području ekologije.
Ono što pak jako smeta je odnos politike i birokracije prema nautičkom turizmu. Čini se kako jednostavno nema područja poslovanja u našoj zemlji na kojem se državni aparat pokazuje kao potpuno nestručan, osim ako se možda ne radi o gospodi iz građevinarstva za koje nekim čudom uvijek ima prostora za razne ustupke. Odnos prema nautičarima je jednostavno neprihvatljiv i njihov boravak u Hrvatskoj im se otežava raznim zakonskim odredbama, kao što su, na primjer, one vezane uz Zakon o strancima i Zakon o boravišnoj pristojbi. Besmislene trošarine za malu brodogradnju, besmisleni zakoni... Sva sreća da imamo naš prelijepi Jadran.

Nema komentara:

Objavi komentar